Javno-zdravstvena akcija povodom Dana rijetkih bolesti

Međunarodni dan rijetkih bolesti obilježava se svake godine zadnjeg dana mjeseca veljače. Cilj obilježavanja ovog dana je podići svijest javnosti o rijetkim bolestima i njihovom učinku na život oboljelih i njihovih obitelji. Prema definiciji rijetke bolesti su one koje se javljaju kod 1 oboljelog na 2000 stanovnika. U svijetu postoji od 5.000 do 7.000 poznatih rijetkih bolesti, a oko 20 milijuna ljudi u Europskoj uniji boluje od njih.

Dana 28.02.2023. volonteri Škole za medicinske sestre Vinogradska uz članove Hrvatskog saveza za rijetke bolesti u centru grada Zagreba održali su javno-zdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o njima. Dijeljenjem letaka i detaljnim informacijama volonteri su educirali građane o ne tako aktualnoj temi današnjice, a građani su pružili podršku akciji, nošenjem naljepnica ovogodišnjeg simbola dana rijetkih bolesti – zebre.

Zašto zebra? Kao što zebrine pruge privlače pozornost, tako i različiti simptomi rijetkih bolesti medicinskim stručnjacima otvaraju prostor za rasprave i liječnici najčešće imaju različita tumačenja simptoma, dok se ne ustanovi da se radi o određenoj rijetkoj dijagnozi. Kako zebre nastoje svojim prugama ostati skrivene grabežljivcima i insektima, tako i rijetke bolesti ostaju prikrivene, prikazujući se kao neke druge, poznatije bolesti.

Navikli smo da su pruge zebri crno-bijele, no postoji i iznimno rijetka vrsta kod koje su pruge „zlatno“ – bijele. Iako su sve rijetke bolesti – rijetke, neke među njima rjeđe su od drugih i pogađaju samo nekoliko osoba na svijetu. Danas su zebre ugrožena vrsta i trebaju zaštitu. U društvu koje ih ne uočava, ne pridaje im pažnju i uskraćuje prava, naši rijetki su „zebre“ koje trebaju našu pomoć i podršku kako bi se to promijenilo.

Učenici volonteri koji su sudjelovali su Lucija Baburić, Lara Crvenković, Melita Prekpalaj i Ivana Munta uz voditeljicu Dubravku Protić.