Održana završna konferencija projekta

Jučer je u velikoj dvorani hotela Academia na zagrebačkom Gornjem gradu, u nazočnosti 250 uzvanika, gostiju, nastavnika, učenika i drugih dionika, održana Završna konferencija ESF projekta Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska. Ovim se projektom željelo izgraditi programske, materijalne i ljudske resurse kojima će se osigurati izvrsnost Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva za područje Grada Zagreba te Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Projekt se provodio tijekom posljednje četiri godine, od 1. prosinca 2019. do 1. prosinca 2023. Ukupna vrijednost projekta je 6.178.932,36 eura (46.555.165,83 kuna) i u cijelosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Osim Ravnateljice RCK Mlinarska, doktorice Asje Jelaković i voditelja projekta Nenada Petrovića, okupljenima su se prigodnim riječima obratili i Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, koja je ujedno bila i članica Projektnog tima tijekom cijelog trajanja projekta.

Uz Mlinarsku kao nositelja projekta, u provedbu je bilo uključeno još deset partnera –  Zdravstveno učilište Zagreb, Škola za medicinske sestre Vinogradska, Škola za primalje Zagreb, Srednja škola Viktorovac Sisak, Srednja škola Topusko, Učilište Ambitio Zagreb, Grad Zagreb, Hrvatska komora medicinskih sestara, Klinički bolnički centar Rijeka i Profil Klett d.o.o. Projektne aktivnosti provodio je tim od 114 zaposlenika iz svih 11 partnerskih ustanova.

Tijekom projekta je gotovo 250 nastavnika sudjelovalo u raznim oblicima edukacije i stručnog usavršavanja, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu, dok je broj učenika koji su sudjelovali u aktivnostima projekta nešto manji od 1800. Provedeno je 16 terenskih nastava s više od 1000 sudionika i uspostavljena trajna suradnja s austrijskom klinikom Ameos, na kojoj su učenici Mlinarske počeli obavljati i dio svoje praktične nastave. Više od 260 učenika, budućih medicinskih sestara, primalja, fizioterapeuta i laboranata obavilo je svoju ljetnu stručnu praksu i zdravstvene vježbe u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Sedamnaest autora – nastavnika izložilo je 37 znanstvenih i stručnih radova o aktivnostima i rezultatima RCK Mlinarska na 23 javna skupa u Hrvatskoj i inozemstvu, a Volenterski centar Mlinarska danas koordinira rad 6 školskih volonterskih klubova s ukupno 250 volontera.

Kao trajan doprinos razvoju obrazovanja u području zdravstva potrebno je istaknuti da je tijekom projekta izrađeno i 10 priručnika za programe stručnih usavršavanja, 4 stručne knjige za obrazovanje primalja i 2 udžbenika za obrazovanje dentalnih asistenata.

U završnom dijelu koferencije održana je promocija digitalnh obrazovnih sadržaja Standardni postupci sestrinske prakse, autorski rad 16 nastavnica iz Mlinarske, Vinogradske i Primalja te stručnog tima projektnog partnera Profil Klett.